vrijdag 11 juni 2010

Zuringstamppot

We hadden snijbiet willen zaaien een paar weken geleden, maar toen we bij de Bricomarché waren om zaad te kopen bleek het vakje met 'Poirée/Bette verte' leeg. Er zijn klaarblijkelijk meer mensen die dat een lekkere groente vinden. We hebben dit jaar dus maar iets anders op die plek gezet: Nieuw-Zeelandse spinazie en zuring.

De zuring was tijdens ons verblijf in Nederland behoorlijk gegroeid dus ben ik maar eens op zoek gegaan naar recepten. De keuze viel op een stamppot, die ik uiteindelijk heb gemaakt naar het recept van de andijviestamppot die we ook erg lekker vinden. In de categorie supergezond valt het recept niet, want er gaat relatief weinig groente in en spekjes en mayonaise. Het is wel erg lekker en heel goedkoop. Zo af en toe moet het dus kunnen.............

Wat heb je nodig voor 2 personen?
- Aardappelen (op 'gevoel' heb ik een stuk of 4 grote genomen + 1 kleine)
- Zuring (ongeveer een mandje van een slacentrifuge vol na het plukken)
- 1 sjalotje
- 3 eieren
- 200 gram gerookte spekjes
- ca. 1 eetlepel mayonaise
- peper

De eieren in ca. 8 minuten hardkoken, laten schrikken en pellen. De aardappelen schillen, wassen en in stukken gesneden in ca. 20-25 gaarkoken (Ik kook de aardappelen altijd zonder zout- de spekjes maken het gerecht zout genoeg). Het sjalotje ontvellen en snipperen. De spekjes zachtjes uitbakken en halverwege de sjalotsnippers even meebakken. Eén ei fijnsnijden, de andere twee eieren doormidden snijden. De steeltjes van de zuring halen en de blaadjes goed wassen, daarna fijnsnijden. De gare aardappelen afgieten en fijnstampen met de zuring, het spekjes-sjalottenmengsel, het fijngesneden ei en 1 eetlepel mayonaise. Het moet een smeuiig geheel worden. Op smaak brengen met peper. In een magnetronschaal doen en de twee gehalveerde eieren er op leggen. In de magnetron nog ca. 2 minuten doorwarmen. Restje jus erbij klaar! Een lekkere maaltijd voor nog geen euro p.p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten