maandag 21 juni 2010

Waterhoentjes zijn geen watjes.....!

Terwijl wij, als echte watjes bij de kachel zaten de afgelopen dagen, ging het leven in de tuin gewoon door. Toen Jan, tussen de buien door, een rondje maakte over het terrein, had hij gezien hoe een waterhoentje op een goed zichtbare plek in het kleine meer een nest had gebouwd en zat te broeden. Inderdaad is het nest van beide kanten van de oever goed zichtbaar. Het ligt vrijwel onbeschut, hetgeen ons verbaast omdat de hoentjes eigenlijk erg schuw zijn en zich zo snel mogelijk uit de voeten maken als ze ons zien. Ook lijken de eieren en straks, de kuikentjes, wel een hele gemakkelijke prooi te worden voor o.a. de buizerds die hier regelmatig rondcirkelen.
De waterhoen-ouder die aan de beurt is om te broeden krijgt bovendien de volle laag als het regent. Waterhoentjes zijn dus beslist geen watjes....!

4 opmerkingen:

  1. Hallo Annemarie,

    Wat leuk die waterhoentjes, het zijn echt waterhoentjes met de rode snaveltjes, meerkoeten hebben witte snaveltjes. We zagen ze wel toen we een woonboot hadden op de Kaag, wanneer de jongen gaan zwemmen, is het een leuk gehoor en gezicht met de moeder er omheen, echt leuk hoor! Ik heb ze hier nog niet gezien, jullie boffen. Betty

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ze zijn leuk hè die kleine zwarte pluisjes die op het water ronddobberen. Een jaar of drie geleden is het eerste koppeltje hier komen wonen, nu zijn er denk ik 2 of 3 koppeltjes.
    De eieren zijn inmiddels uitgekomen en het nest is verlaten. Moeder waterhoen heeft denk ik deze blog gelezen en haar heil met de kleintjes elders tussen het riet gezocht.
    Jan hoorde vanmorgen ontzettend hard gepiep, klapte hard in zijn handen - en zag vervolgens een roofvogel verschrikt wegvliegen.......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Annemarie
    Wij hebben in onze singels voor het 2e jaar op rij zwanen met jongen, vorig jaar zijn er van de 4, 3 verdronken door die enorme regenval. Nu hebben ze er 6 en die zijn al aardig groot. De meerkoeten hebben ook jongen, toen ze zich net in onze singel vestigden, was de buurt niet blij, want ze kunnen vooral s nachts schreeuwen als speenvarkens. De kleintjes zijn wel leuk met die rode snaveltjes. Bij ons zijn echter de eksters de grote dieven. 3 jaar terug van de 18 jonkies die een eend in de buurtuin had uitgebroed werden er achter elkaar wel 10 opgegeten. Een paar kuikentjes waren in de straatput beland. Moeder was overal aan het zoeken en wij s nachts ook met een zaklamp, we konden ze niet vinden. Totdat ik de volgende morgen op het idee kwam om het putdeksel te openen. Daar zwommen er 6. Helaas hebben ze het avontuur niet overleefd.
    groeten
    Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Suzanne,

    Ja zwanen zijn ook prachtig. Toen we in Nederland waren hebben we een zwanenpaar met jonkies gezien in Maasland. Zó verschrikkelijk mooi! Hier heb ik nog geen zwanen gezien en ook eenden zijn zeldzaam. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de confit de canard hier zo populair is.....
    Daarom zijn we ook zo blij met deze hoentjes.
    Ik heb vanmiddag de hele familie rond zien zwemmen, papa, mama en 3 kleine zwarte pluisjes. Nu maar afwachten of ze het overleven. De natuur is wat dat betreft hard!

    BeantwoordenVerwijderen