zaterdag 17 juli 2010

Inkviszwam

Vorige week kwam Jan een keer terug van zijn ochtendrondje door de tuin met de mededeling dat er iets 'raars' groeide. Gewapend met het fototoestel ging hij terug om 'het' vast te leggen. Daarna volgde een zoektocht op internet naar wat 'het' nu eigenlijk was. Het valt natuurlijk niet mee om iets te Googelen als je geen flauw idee wat je zoekt. Een bloem? Een plant? Een paddestoel? Jan dacht het laatste. Googelen op 'rare' paddestoel leidde uiteindelijk naar een plaatje op een blog van iemand die net als wij geen flauw idee had van wat er zijn tuin groeide. Maar gelukkig wist iemand die op zijn blog reageerde het wel: Een inktviszwam (Clathrus archen).
Zoeken op inktviszwam leverde vervolgens meer soortgelijke plaatjes op. Het is een zwam die oorspronkelijk uit Australië komt en vermoedelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog in Europa terecht is gekomen onder de schoenen van Australische militairen die in Europa kwamen vechten. De inktviszwam is niet alleen herkenbaar aan de rode tentakels maar ook aan een indringende kadavergeur. Nu weet Jan tenminste dat hij niet langer naar een dood beest hoeft te zoeken in die hoek van de tuin.........

3 opmerkingen:

  1. Wat groeien er toch rare creaturen op onze aardbodem. En heel bijzonder dat je het dan bij jullie in de tuin groeit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja grappig hè! Maar nu zullen er wel meer volgen, ze verspreiden zich gestaag......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou het ook niet weten wat voor plant dit is. Wat een aparte plant! Ziet er echt grappig uit. Maar dat die zo stinkt haha, ik zie Jan al zoeken haha.

    Gelukkig bestaat er google!

    BeantwoordenVerwijderen