maandag 12 juli 2010

Doppertjes

De finale verloren, helaas - de oranje kledingstukken kunnen gewassen worden en opgeborgen voor een volgende keer. Het werk in de moestuin gaat echter gewoon door. Gisterochtend besloot Jan de doperwten te oogsten. De planten waren op sterven na dood. Vorig jaar hadden we ook doperwten gezet, maar toen hadden we kleine planten. Die gaven toen een leuke opbrengst, maar niet genoeg om te wecken. Na een paar keer doperwten gegeten te hebben hadden we toen nog twee porties in de vriezer. Omdat de vriezer altijd al vol zit met brood en vlees willen we eigenlijk zo min mogelijk groenten invriezen. Ook valt de stroom hier al snel uit na noodweer, dus hoe meer groenten we in potten kunnen bewaren hoe liever het ons is. Dit jaar hadden we dus klimplanten gezet. Hoewel de oogst aanvankelijk niet erg groot leek te zijn bleek na een flink poosje doppen dat het toch ruim 7 potten waren. We wecken het liefst 7 potten of veelvouden daarvan omdat er precies 7 potten in één laag in de weckketel passen. In totaal passen er 21 potten van 1/2 liter in de weckketel. Of 7 van 1 liter en 7 van 1/2 liter.
Nu zijn potten van 1 liter voor doperwten veel te groot dus hebben we 1/2 en 1/4 literpotten gebruikt. Het is de eerste keer dat we doppertjes hebben geweckt en we zijn dus benieuwd. Ze zien er goed uit dus we hebben er alle vertrouwen in. Over een paar weken zijn de sperziebonen aan de beurt, maar daar hebben we inmiddels al een paar jaar zeer goede ervaringen mee.

2 opmerkingen:

  1. Het ziet er idd goed uit en wat een opbrengst zeg!
    spercieboontjes maakte mijn moeder vroeger ook in. Maar dan zoute bonen. Alles in een emmer, zout erbij en een ei. Als het ei boven kwam drijven dan zat er genoeg zout bij haha. Dat ik het nog allemaal weet.
    Succes met de sperciebonen straks!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Annemarie is niet zo goed in plannen..:-)
    Er zitten 3 maanden tussen zaaien en oogsten van boontjes.
    Half juni zaaien betekent half september oogsten. Dat duurt dus nog een paar maanden.

    BeantwoordenVerwijderen