dinsdag 22 juli 2008

Komkommertijd




"Hier is Jan de komkommerman", riep mijn echtgenoot afgelopen weekend terwijl hij met armen vol komkommers de keuken binnenstapte. Na ze soort bij soort te hebben gelegd konden we het eerste plaatje schieten.Links liggen korte wat 'harige' komkommers, rechts de lange 'gladde'. En voor de oplettende kijker: die kleine dwarse erbovenop is een uit de kluiten gegroeide augurk, de eerste van het seizoen, die bij gebrek aan broertjes en zusjes deze keer mee mocht doen met zijn grotere neven. De grootste komkommer woog 765 gram, voorwaar een mooi resultaat voor een buitenkomkommer! Het is ons dan ook een raadsel waarom ze bij de buurman niet willen groeien. Twee zakjes zaad had hij uitgezaaid, maar het kwam niet op, zo vertelde hij. Onze negen komkommerplanten daarentegen doen het erg goed, en ook de augurkenplanten zitten vol bloemen.
Zaterdagavond dus de hele berg komkommers geschild (op één na die de lunch mag opleuken) en in stukken gesneden met zout in een vergiet gezet om het vocht eruit te laten lekken en zondag ingemaakt in een oplossing van azijn, water, suiker, kaneel en kruidnagelen. Uiteindelijk bleef er 3 1/2 liter zoetzuur over zoals je op de foto rechts kunt zien. Lekker bij nassi, bami, pasta, BBQ enz. enz.

2 opmerkingen:

  1. Wij kunnen dan wel bogen op veel waterlelies, maar we hebben weinig groenten dit jaar. Jullie groententuin doet het duidelijk veel beter dan de onze. Andere jaren weten we nauwelijks raad meer met de overstelpende hoeveelheid komkommers, courgettes etc. Maar dit jaar is het armoe troef. Af en toe een courgette, komkommer, aubergine, meloen. Het is om te huilen. Zou het dan toch waar zijn, dat verhaal van zaaien en planten bij de juiste stand van de maan ? De Fransen geloven erin ! En misschien hebben jullie ook op het juiste moment gezaaid en geplant. Wij duidelijk in elk geval niet !

    Gerrit en Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien is het wel gewoon beginnersgeluk! Hoewel Jan natuurlijk zal beweren dat het komt doordat hij de hele winter erop gestudeerd heeft en de grond goed heeft voorbereid........

    BeantwoordenVerwijderen