zondag 6 juli 2008

Ai Ai Ai: Ail & Courgettes



Een paar dagen geleden was het zover: de knoflook kon geoogst worden. We waren zeer benieuwd, want vorig jaar hadden we vrijwel geen oogst door het natte, koude weer. De bolletjes waren toen héél erg klein en begonnen vrijwel meteen na de oogst te schimmelen. Nadat Jan de bollen had geoogst en gewassen heeft hij ze te drogen gehangen in het, nu lege, houthok. Daar hangen ze goed beschermd tegen de regen en vangen ze lekker veel wind door de open constructie van de zijwanden. De bollen hebben een veel beter formaat dan vorig jaar, dus het ziet er allemaal veelbelovend uit!. Alleen jammer dat ik de geur die er omheen hangt niet mee kan geven aan de foto........ze ruiken namelijk 'mmmmmmmmmm héérlijk!
De courgetteplanten zijn inmiddels begonnen met het produceren van vruchten. Na de eerste twee te hebben geraspt voor in de rauwkostsalade was de oogst even zodanig groot dat de weckpotten eraan te pas moesten komen. Dit zijn dus de eerste potjes courgettes in zoetzuur van het jaar. Deze zijn ingemaakt met kaneel en gember. De volgende lichting gaan we inmaken met venkelzaad en kurkuma. Ze zien er erg smakelijk uit en lachen ons toe vanachter het glas, maar helaas, de smaken moeten minstens 2 maanden intrekken voordat we ze kunnen proeven.............!

2 opmerkingen:

  1. Hi Annemarie en Jan,

    Ja, dat is me wat. Vorige week hebben wij ook de knoflook geoogst. Viel ondanks het slechte weer helemaal niet tegen. Tamelijk grote, mooie ovale en (letterlijk) flink uit de kluiten gewassen knoflookbolletjes. De rest (zoals de tomaten ) lijkt wat minder op te leveren. Maar we wachten af. Valt misschien uiteindelijk ook nog wel mee.

    Veel succes met jullie tuin. Gerrit en Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi die Gerrit en Jet,

    De tomaten staan bij er ons, vergeleken met vorig jaar, florissant bij. Dit jaar hebben we maar 1 soort gezet, de soort die vorig jaar het minst bevattelijk bleek voor schimmels, dus we houden hoop, want eigenlijk willen we ook nog wel wat potjes ratatouille inmaken.
    Maken jullie ook in?

    BeantwoordenVerwijderen