dinsdag 3 november 2009

Mammografie


Net als in Nederland worden vrouwen vanaf 50 jaar hier iedere twee jaar preventief gescreend op borstbanker. Twee jaar geleden was de eerste keer en dus ontving ik enige maanden geleden een brief van het ziekenfonds met een uitnodiging voor een mammografie.
De afspraak was snel gemaakt. Ditmaal ben ik niet naar het ziekenhuis in St. Junien gegaan, maar naar een gespecialiseerd instutuut voor röntgenfoto's in het centrum van St. Junien. Niet omdat het ziekenhuis niet beviel, maar de vorige keer liepen de wachttijden daar zo op dat mijn uitnodiging al was verlopen vóór ik aan de beurt was..........., gelukkig kreeg ik toen een week voor de afspraak een nieuwe uitnodiging.
Wat we in Nederland niet gewend zijn is dat je zelf de foto's en uitslagen moet bewaren, dus gingen we afgelopen vrijdag op pad met een grote bruine envelop met de foto's en de uitslag van de vorige keer.
Waar we ons steeds weer over verbazen is de enorme efficiëntie waarmee bij dit soort instituten gewerkt wordt. Ik was amper ingecheckt bij de balie of er stond al een laborante klaar om me mee te nemen naar een kamertje voor de foto's. Daarna moet je met ontbloot bovenlijf wachten of de foto's scherp genoeg zijn om door de dokter beoordeeld te worden. Dat bleek niet het geval, de laatste foto moest over. Daarna weer even wachten op de dokter die inmiddels de foto's had bekeken. Gelukkig was daar niets bijzonders op te zien. Voor alle zekerheid doen ze ook nog een 'voeltest'. Ook die was goed. Alles bij elkaar was het erg snel gebeurd. De afspraak was om twee uur en voor halfdrie stonden we alweer buiten!
De foto's worden nu opgestuurd naar Limoges waar ze door een onafhankelijke dokter nogmaals worden bekeken. Daarna worden ze met de officiële uitslag naar mijn huisadres gestuurd. Zodat ik over twee jaar weer met zo'n grote bruine envelop op pad kan..............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten