vrijdag 20 november 2009

Drúk, drúk, drúk.................


Wij zijn van die mensen die het liefst gewoon thuis zijn. Lekker keutelen op ons erf zoals een columnist, wiens naam ik helaas vergeten ben, eens schreef. Maar soms ontkom je er niet aan en moet je toch van je erf af. Meestal proberen we dan een aantal van die 'klussen' te combineren zodat we ons maar 1x netjes aan hoeven te kleden en ons verplaatsen............
Vandaag was dus zo'n dag. Eerst even flappen tappen om daarna de taxe d'habitation (deel van de belasting op onroerend goed) en de taxe d'ordures menagères (huisvuilbelasting) te betalen bij de Trésorerie in Rochechouart. Daarna naar de fotograaf om pasfoto's te laten maken van Jan voor een Frans rijbewijs. Zodra je Nederlandse rijbewijs verloopt móet je namelijk een Frans rijbewijs aanvragen. Daarna naar de sous-préfecture om de formulieren op te halen en een checklist zodat we die thuis op het gemak in kunnen vullen. Gelukkig is Rochechouart, onze kantonhoofdstad, zo'n lief klein miniatuurstadje waar alles op loopafstand ligt.
Daarna moesten we een vuilcontainer afhalen. Je wilt niet weten hoeveel discussie daar aan vooraf is gegaan. "Dat past toch nooit in de auto, mens" zei mijn geliefde echtgenoot toen we de bevestiging kregen van de Comcom (Communauté des Communes - ofwel samenwerkende gemeentes) dat we een 120 liter container konden bestellen voor 23 euro.
Dus maar eens de maten opgezocht van zo'n container via Google en natuurlijk paste het gemakkelijk (je ziet het wel op de foto, er hadden er wel 2 in onze Kia gepast.............) Dus een chèque opgestuurd naar de Comcom zodat we de container vandaag op konden halen op de Boulevard Carnot bij de 'oude brandweerkazerne'. Dat is nou een typisch Franse manier om een adres aan te duiden. Want iedereen weet toch waar de oude brandweerkazerne is?
Gelukkig wist onze 'Mien' (Garmin) de boulevard wel te vinden en lagen er niet al te veel panden aan. Op de heenrit zagen we het zo snel niet, maar toen we terugreden zagen we opeens een heleboel blauwe containers in een soort loods. Op vertoon van mijn coupon en na het checken van de lijst of ik wel 'payé' (betaald) had en het zetten van een handtekening mocht ik de container meenemen. De oude brandweerkazerne was denk ik nog uit het tijdperk dat ze met handpompjes werkten, want een grote moderne brandweerauto had er volgens mij nooit ingepast. In ieder geval zijn we weer een stapje verder in het integratieproces want we weten nu waar we die oude brandweerkazerne kunnen vinden....;-) Daarna zijn we nog even naar de Aldi gegaan voor de boodschappen en daarna lekker naar .........................................huis (en erf).

2 opmerkingen:

  1. Hallo Annemarie,

    Wij hebben zo´n container gratis bezorgd gekregen, moesten wel tekenen maar niets
    betalen. Ra,ra, hoe kan dat?
    Andere gemeente, andere regels?
    Zijn jullie al tegen de grippe A gevaccineerd?
    We wachten op bericht, jullie ook?
    Gr., Betty

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iedere gemeente zal inderdaad zijn eigen 'systeem' hebben.
    Jan heeft zijn vaccinatie al binnen. Ik val niet in een risicogroep, dus moet nog even geduld hebben...

    Annemarie (zie dat Jan nog aangemeld staat in Google....)

    BeantwoordenVerwijderen