donderdag 27 maart 2008

Afvalscheiding



In Nederland denkt men vaak dat Frankrijk vèr achterloopt bij het verwerken en hergebruiken van afval. Nu is Frankrijk een groot land en zijn dit soort zaken per departement geregeld dus is het voor mij een beetje moeilijk om over Frankrijk in zijn geheel te praten, maar ik weet wel hoe het in ons departement is geregeld en daar is men beslist goed bezig.
Zoals overal op het platteland is het gebruikelijk om het groenafval te composteren, zodat je het zelf weer als meststof/grondverbeteraar kunt hergebruiken. Normaal gesproken heb je dan 3 bakken nodig. Eén voor het 'verse' afval, één voor het afval dat aan het composteren is en de derde voor de 'gebruiksklare' compost. Voorlopig hebben we twee bakken. De aanvoer van groenafval was tot op heden nog niet zodanig dat het de eerste bak uitgroeide voordat de tweede bak gebruiksklaar was - en leeggeschept werd. Maar dit jaar lijken we het 3-baks stadium te gaan bereiken. Binnenkort moeten we dus op zoek naar planken..........Op de composthoop gaan aardappel- en groentenschillen, onkruid/gras en zacht snoeiafval. Voor grotere takken en bramenranken die slecht composteren rest de brandstapel. Op het platteland mag je je snoeiafval verbranden mits je maar geen overlast veroorzaakt en rekening houdt met evt. brandgevaar. Dus bij voorkeur op een wat vochtige, niet al te winderige dag gaat de boel in de fik. Tot zover het 'groen' afval.
Voor wat betreft het overige afval: In ons hele departement staan op strategische plekken 'Eco-points', d.w.z. bakken waarin bepaalde soorten afval kunnen worden gestort, die dan vervolgens worden hergebruikt. Op elk Eco-point staan steeds drie soorten bakken; met een groen label voor glas, met een geel label voor verpakkingen (karton, blik, plastic) en met een blauw label voor papier. We hebben in de keuken twee vouwkratjes staan waarin we zelf al voorsorteren. Eénmaal per week, als we boodschappen gaan doen, nemen we de kratjes mee. Op de tweede foto zien jullie het Eco-point in St. Mathieu, waar Jan net wat karton in de bak gooit.
Via een krantje houdt het departement ons op de hoogte van wat er ingezameld is. Zo werd er over 2007 per inwoner 36,25 kg glas ingezameld en 21,06 kg aan kranten en tijdschriften.
Tsja en wat er dan nog over is wordt gewoon opgehaald. Eénmaal per week stopt de vuilniswagen om onze vuilniszak mee te nemen. Ik zet het meestal de avond tevoren aan de weg omdat ze wel eens aan de vroege kant zijn en ik niet altijd even vlot ben 's morgens. Dus laat ik de bak eromheen staan om te voorkomen dat de zak wordt aangevreten door ongedierte.
Naast de Eco-points bestaan er dan nog de déchetteries, wat in Nederland tegenwoordig nogal eens de 'Milieustraat' wordt genoemd. Hier kun je vrijwel al je grofvuil kwijt en je chemisch afval. En als je niet in staat bent om zelf je grofvuil te vervoeren dan kun je het ook op laten halen. Even met een briefje langs de 'Mairie' (= het gemeentehuis) met wat je op wilt laten halen en dan komt er de laatste woensdag van de maand een pick-up met twee mannen om je van je troep af te helpen.
Uiteraard betaal je ook in Frankrijk hiervoor een soort van afvalstoffenbelasting. Vorig jaar bedroeg die ongeveer € 170. Dat is dan wel all-in. Dus je hoeft niet bij te betalen voor het ophalen aan de deur of het storten bij de déchetterie. Voor dit jaar hebben we nog geen rekening ontvangen, maar het zal ongetwijfeld iets meer zijn, want ook hier stijgen de belastingen gestaag.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Annemarie
    Zoveel verschillen zijn er toch niet he tussen Nederland en Frankrijk. Wel lekker dat je nog mag fikken. Alhoewel in de herfst bij ons in Les Valades een enorme hooibrand was (300 balen , autobanden en agrarisch gereedschap), daarna toch maar iets voorzichtiger onze rotzooi opgestookt.
    Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha die Suzanne,

    Dit soort zaken zijn inderdaad uitstekend geregeld en is er nauwelijks verschil met Nederland. Je hebt hier alleen aanzienlijk meer ruimte en rust. En ja inderdaad altijd wel voorzichtig fikkie stoken, voor je het weet gaat er iets meer de fik in dan gepland. Gaan jullie in de meivakantie weer naar Les Valades?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Annemarie
    Wij gaan van 3 tot 10 mei naar Les Valades (dit keer gaan we vliegen)
    Jullie zijn welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben benieuwd hoe dat bevalt dat vliegen. Want dat betekent weinig bagage mee (wij hadden altijd de auto bomvol) en waarschijnlijk huren jullie een auto ter plaatse?
    Jan van mij is een echte huismus (of moet ik zeggen terreinmus). Of ik hem kan bewegen tot een reisje zuidwaarts weet ik niet. We zien wel. Mocht het ervan komen dan bel ik wel!

    BeantwoordenVerwijderen