zaterdag 12 april 2008

We bakken ze wit, we bakken ze bruin.......


In Nederland bakten we de laatste jaren altijd zelf brood in de BBM, maar toen onze voorraad bloem op raakte kwamen we een beetje op dood spoor terecht. In het begin bakten we nog wel eens met broodmixen van de Lidl, maar het was toch niet helemaal het simpele bruine broodje dat we gewend waren. In Nederland gebruikten we altijd boerenbruin van Soezie dat we nog wat extra 'verdunden' met goedkope witte bloem zodat we een lekker lichtbruin broodje kregen.
De afgelopen weken eens wat verdiept in de verkrijgbare meelsoorten hier in Frankrijk, want er staat van alles in de supermarkt, maar wat het allemaal is....... Intussen toch maar weer eens begonnen met bakken met gewone witte bloem. Van de website van Arden http://www.uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ de zachte witte bolletjes en de rozijnen-krentenbollen geprobeerd en zowaar ze waren uitstekend gelukt. Uiteraard werden de meeste ingevroren, maar ook na het ontdooien waren de broodjes en krentenbolletjes nog heerlijk zacht.
Helaas houdt Jan niet van witte bolletjes en krentenbollen dus bleef het verlangen naar een lekker bruin broodje bestaan. Op de website van Francine, een groot merk hier in Frankrijk van broodmixen en bloem vond ik dat er farine complète bestaat, dat leek me wel wat om eens mee te experimenteren, maar helaas, onze supermarkt verkoopt het niet. Wèl diverse broodmixen, maar omdat we nog een grote pot gedroogde gist hadden staan wilden we liever zelf mixen en ons eigen broodje samenstellen.
Op diverse Franse broodbakfora werd echter ook Soezie steeds vaker genoemd. Nu had ik een jaar of twee geleden wel eens op de site van Soezie gekeken http://www.soezie.nl/ maar toen waren de producten alleen in Noord- Frankrijk te koop (niet zo verwonderlijik want Soezie is een Belgisch merk) en kon je het per post bestellen. Aangezien een pak meel al gauw 2,5 kilo weegt is dat echter met de huidige posttarieven een wat kostbare geschiedenis. Voor de grap maar weer eens ons departement ingegeven en zowaar, tot mijn stomme verbazing kwam er een verkoopadres tevoorschijn. Alleen wel in Limoges, dus bijna een uur rijden.......Mmmmmm. Nu wonen wij op de grens van 3 departementen: Haute-Vienne, Dordogne en Charente. Dus maar eens gekeken in de aangrenzende departementen. Daar waren aanzienlijk meer verkoopadressen. Dus we zijn maar eens gaan kijken in Piégut. Daar hadden ze inderdaad het een en ander van Soezie maar niet het boerenbruin dat we zochten. In Rochefoucauld bij de Gamm' Vert hadden we meer succes. Een zak boerenbruin van 10 kilo, nou daar kunnen we heel wat broden van bakken! Ook hadden ze er (niet lachen): speculaasplankjes, oliebollenmix e.d.maar óók lijnzaad en maanzaad. Dus gaan we binnenkort ook de lichtbuine bolletjes met lijnzaad van Arden eens proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten