vrijdag 15 februari 2008

Paspoorten


Zoals jullie in het voorgaande bericht al konden lezen zijn we dus maandag jl. naar Bordeaux geweest omdat we nieuwe paspoorten aan moesten vragen. Als je in Nederland woont ga je daarvoor naar de gemeente, maar als je in het buitenland woont gaat het iets anders. Voor een Nederlands paspoort moeten we bij één van de Nederlandse consulaten zijn. Afhankelijk van het departement waar je woont val je onder een bepaald consulaat. In ons geval is dat het consulaat in Bordeaux.
Om een paspoort aan te vragen moet je eerst een telefonische afspraak maken, dus dat hadden we een aantal dagen eerder gedaan, waarna ze ons een routebeschrijving en aanvraagformulieren voor een paspoort mailden. Bij het consulaat aangekomen bleek het lastig parkeren. Weliswaar stonden op de routebeschrijving een tweetal parkeerplaatsen genoemd, maar de ene, bij een supermarkt, bleek niet meer 'openbaar' en de andere was volgeparkeerd. Dus rondjes rijden maar. Gelukkig vonden we een plekje op loopafstand.
Zoals je weet moet een pasfoto voor een Nederlands paspoort tegenwoordig aan strenge eisen voldoen en dus had het consulaat ons gezegd geen foto's mee te nemen. Zij hebben namelijk een fotograaf in de buurt geïnstrueerd om de foto's naar Nederlandse eisen te maken. Na het inleveren van de ingevulde formulieren, onze oude paspoorten, onze handtekeningen en twee ingevulde bankchèques voor de betaling kregen we een routebeschrijving mee voor de fotograaf nog geen twee straten verderop. Deze zag aan onze gezichten al waar we voor kwamen, dus werden we gevraagd onze brillen af te zetten, vooral niet te lachen en naar het vogeltje te kijken. Nog geen 5 minuten later stonden we weer buiten met de vereiste foto's. Nadat we deze weer hadden ingeleverd bij het consulaat konden we weer richting Lilas. Als het goed is worden de nieuwe paspoorten per aangetekende post binnen 3 weken thuisbezorgd.

Ik vraag me alleen af hoe het moet als we ooit slecht ter been worden: Je moet je aanvraag persoonlijk doen, dus dik 2 uur rijden naar Bordeaux, parkeren voor de deur gaat niet en voor het consulaat moet je een trap op......... misschien tegen die tijd de Franse nationaliteit aanvragen? Of, wie weet bestaat er tegen die tijd wel een Europees paspoort? Ach we zien wel. Voorlopig kunnen we er weer 5 jaar tegen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten