woensdag 6 februari 2008

Koffie mèt...............



Ook al wonen we dan in Frankrijk, zo ergens tussen half elf en elf uur is het voor ons koffietijd. Toen ik de buurman vertelde over deze oer Hollandse gewoonte en dat het personeel bij bedrijven dus massaal een 'bakkie' gaat doen vroeg hij: "Wat vinden de bazen daar dan van?" Grinnikend antwoordde ik dat die natuurlijk ook een 'bakkie' gingen doen. Tsja de verschillen tussen Nederlanders en Fransen zijn niet zo groot,maar er zijn zo van die gewoontes...........
Nu vinden wij een likeurtje in onze koffie wel erg lekker, maar ja in de winkel kost zo'n fles toch al gauw zo'n 15 euro voor 3/4 liter. Dus maken wij het zelf. De ingrediënten: alcohol van 90% uit de apotheek, koffie, bruine basterd- en vanillesuiker. En nee maak je niet ongerust: deze alcohol is drinkbaar en wordt speciaal gebruikt om likeur van te maken. Ook de zelfgemaakte sinaasappellikeur is niet te versmaden......... Uiteraard moet je de alcohol goed verdunnen, dus van 1 liter (ca. 5 euro) maak je ongeveer 4 liter likeur. En zoals je ziet kennen ze hier in Frankrijk ook gewoon koffie van DE. Meestal koop ik het huismerk van de Intermarché, maar toevallig was de DE koffie op de "Carte de Fidelité" enige tijd geleden waardoor de prijs opeens zeer aantrekkelijk werd.
Tsja en wat nemen we dan bij dat kopje koffie? Meestal iets eenvoudigs: een plakje 'pain d'épices' (ontbijtkoek) of zelfgebakken koekjes. Maar op speciale dagen (door onszelf aan te wijzen uiteraard ;-)) nemen we een puntje zelfgebakken boterkoek, tompoezen (uit zo'n zelfbouwkit - eindelijk gevonden!) of een puntje 'Flan', zo'n heerlijke punt gebakken pudding. Jullie merken het al: we komen niets tekort...................

2 opmerkingen: