woensdag 7 april 2010

Sausjes voor bij de Gourmet/Steengrill

Gourmetten of steengrillen mogen we zo af en toe graag eens doen. Afgelopen zondag, op Eerste Paasdag was het weer eens zover. Een paar weken geleden had ik bij het kopen en invriezen van vlees al rekening gehouden met het invriezen van mooie, kleine stukjes vlees. Drie kipfiletjes kopen, twee 'gewoon' opeten en één meteen in het juiste formaat snijden en invriezen.
Zo had ik dus al kipfilet en mager varkensvlees verzameld. Daarbij nog een diepvries-hamburger in kleine stukjes gesneden, een diepvrieszalmfilet in mooie plakjes, wat kleine St. Jacobsschelpen en spekblokjes en het 'vlees en vis' gedeelte was verzorgd. Voor wat betreft de groenten dan nog fijngesneden (voorgekookte) aardappel, knoflook, ui, prei, paprika en champignons. En dan natuurlijk de sausjes.
Vroeger kocht ik dan van die zakjes om te mixen of kant en klare potjes. Maar omdat Jan geen sausjes lust en het zonde is om de resten duurgekochte potjes weg te gooien maak ik ze tegenwoordig zelf. In .................eierdopjes! Dan nemen de sausjes ook niet zoveel ruimte in op de tafel. Als basis gebruik ik 1 grote theelepel mayonaise gemengd met een theelepel water en dan wat kruiden e.d. die toch in de voorraadkast staan.

Op de foto zie je van boven naar beneden:

1) knoflook-groene kruiden saus (knoflook, peterselie en bieslook)
2) kerriesaus
3) paprikasaus
4) dille saus (erg lekker met de zalmfilet en de St. Jacobsschelpen!)
5) cocktailsaus (tomatenketchup en een beetje cognac)

De ingrediënten goed door elkaar roeren met een klein theelepeltje of een cocktailprikker. Als je de sausjes ruim van tevoren maakt en afdekt met wat folie dan kunnen de smaken in de koelkast even goed 'intrekken'. En ze zijn minstens net zo lekker als kant-en-klare sausjes, alleen wel veel goedkoper!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten