maandag 18 mei 2009

Poeptest

De Franse gezondheidszorg staat hoog aangeschreven en kent dan ook veel preventieve testen. Naast de gebruikelijke, ook in Nederland bekende bevolkingsonderzoeken voor borst- en baarmoederhalskanker (en het vaccineren van jonge meisjes hiertegen) wordt men hier ook getest op bloed in de ontlasting (kan een teken zijn van darmkanker) voor 50-plussers en voor mannen van 55-plus is er een test om prostaatkanker op te sporen.
Afgelopen maand was Jan aan de beurt. Eerst ontving hij een brief met de mededeling bij het eerstvolgende bezoek aan de huisarts een testsetje op te halen voor het onderzoek naar bloed in de ontlasting. Het grappige is dat zo'n brief een vervaldatum heeft en hoe vaak de gemiddelde Fransman bij zijn huisarts zit weten we niet, maar voor ons is 2x per jaar toch zo ongeveer het maximum. De brief kwam dus net na het laatste bezoekje. Om nu een keer extra naar de huisarts te gaan alleen voor het ophalen van een testsetje vonden we toch wat erg ver gaan en de ervaring heeft ons inmiddels geleerd dat er toch een herhalingsbrief - met nieuwe datum - volgt. En inderdaad, ongeveer een maand voor het geplande bezoek aan de huisarts kwam de nieuwe brief binnen en konden we dus alsnog alles in één ronde door doen.
Op de brief zitten diverse stickers met je naam en barcodes. Het testsetje zelf bestaat uit 3 kartonnetjes, die je net als de doosjes van luciferstrips kunt dichtvouwen, 6 kartonnen spateltjes, een foliezakje, een invulformulier en een antwoordenvelop. De bedoeling is dat je drie dagen lang monstertjes neemt van je ontlasting en deze in de daarvoorbestemde ruimte op het kartonnetje smeert met behulp van de kartonnen spateltjes. Het zijn slechts monstertjes ter grootte van een rijstkorrel die nodig zijn voor de test, maar dat neemt niet weg dat het een onsmakelijk karweitje blijft! Op het invulformulier moet je je persoonlijke gegevens invullen, zoals naam en adres en de gegevens van de verzekering. Daarnaast komen er een sticker met barcode van jezelf op en ook een van de dokter. Op ieder kartonnetje wordt vervolgens een sticker geplakt met barcodes en moet je de datum vermelden waarop het monster is genomen. Na de laatste dag moet je minimaal 24 uur wachten voor je de kartonnetjes met de monsters in het foliezakje mag doen - je kunt je zomaar bedenken waarom! Daarna gaat het foliezakje met het invulformulier op de post naar het laboratorium. Binnen een week kwam de uitslag al: Er waren geen bloedsporen aangetroffen.
Jan is dus, net als ik vorig jaar, geslaagd voor zijn poepexamen. Tsja je moet er wat voor over hebben om hier te mogen wonen! Volgend jaar ben ik weer aan de beurt...........................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten