woensdag 5 december 2007

Sinterklaas en speculaas (of speculoos?)


Vandaag is het 5 december. Nederland viert pakjesavond. Volgens de kalender hier is het morgen 'St. Nicolas'. Dat betekent dat in diverse regiojournalen morgen verslag wordt gedaan van rondrijdende Sinterklazen vergezeld van Zwarte Pieten, want ook in een aantal (noordelijke en oostelijke) regio's van Frankrijk kent men de Goedheiligman wel degelijk, zei het dat het feest niet zo uitgebreid wordt gevierd met kadootjes en surprises. Sint ziet er ook wat minder 'authentiek' uit zeg maar als de Nederlandse TV-Sint en zijn knechten zijn ook niet zo diepwart en niet zo zwierig gekleed.
Ook de Sinterklaas 'stemming' hoeven we niet te missen, want de reclamekrantjes zijn al sinds begin november gevuld met speelgoed, boeken, DVD's en andere geschenken, hoewel de laatste week de kerstlekkernijen ook een behoorlijk deel van de beschikbare advertentie capaciteit voor zich opeisen en de cateraars zich haasten om 'kant-en-klare' menus aan te bieden zodat de gastvrouw het zich met de feestdagen gemakkelijk kan maken.

Nou vieren wij al jarenlang niet zo uitgebreid Sinterklaas, maar een speculaasje bij de koffie lusten we natuurlijk wel zo begin december. Ook hier is een soortgelijk product verkrijgbaar. We hebben twee verschillende verpakkingen gekocht. Van de Ecomarché 'Speculoos' en van de Lidl de 'Spiced Biscuits'. Hoewel volgens Wikipedia speculoos met andere kruiden wordt gemaakt dan speculaas vinden wij deze variant (de donkere koekjes, links op de foto) de beste 'speculaassmaak' hebben, dus misschien kochten we in Nederland ook wel de 'verkeerde'?!. Ze zijn alleen erg klein......... De koekjes van de Lidl (de lichte koekjes, rechts op de foto) zijn qua formaat beter en hebben zelfs o.a. Hollandse molentjes als afbeelding, maar smaken 'anders'. Niet vies hoor, maar 'anders'. Volgend jaar gaan we dus duidelijk voor de 'speculoos'. Niks loos mee. En dat ze zo klein zijn? Ach dan nemen we er toch gewoon 2?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten