zondag 30 december 2007

Calendriers


Komen in Nederland zo rond de jaarwisseling de diverse krantenbezorgers langs met een kaartje om je gelukkig nieuwjaar te wensen in ruil voor een extraatje, in Frankrijk is het de gewoonte dat je een kalender koopt van o.a. de postbode, de brandweer, de vuilnismannen e.d. Bij de brandweer en de vuilnisophaaldienst gaat de opbrengst in een grote pot die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld een personeelsfeest of ondersteuning van families van brandweerlieden die omkomen of gewond raken tijdens hun werk. Voor de postbode is het een persoonlijke 'fooi', hun 13e maand zeg maar.
Uit de voorzichtige vraag van onze postbode drie jaar geleden of we een kalender wilden kopen bleek wel dat hij al de ervaring had dat 'buitenlanders' niet altijd positief reageerden. Gelukkig hadden we al over dit gebruik gelezen in een van de boeken van Carol Drinkwater, dus waren we voorbereid en hadden we al wat contant geld apart gehouden, want normaal betalen we vrijwel alles met plastic dus zijn er geen flappen in huis.
De postbode heeft altijd keuze uit een aantal themakalenders. Na honden, katten en landschappen hebben we dit jaar maar eens gekozen voor traditionele agrarische plaatjes. Verder bevat de 'almanach du facteur' altijd een praktisch kaartje van de departementen en hun nummers en plattegronden van de grootste plaatsen in je departement en nog wat wetenswaardigheden. Dat betekent dat er per departement dus een andere 'inhoud' wordt vervaardigd.
De kalender van de sapeurs-pompiers bevat meestal foto's van het plaatselijke brandweerkorps, in ons geval van de kantonhoofdstad Rochechouart en foto's van ongelukken en oefeningen en uiteraard de alarmnummers. Naast 112 heb je hier nog 18 (brandweer, niet alleen bij brand maar ook bij ongevallen, en acute medische hulp zoals bij hartaanvallen/beroerte) en 15 (overige medische hulp). Uiteraard hopen we deze nummers nooit nodig te hebben...................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten