vrijdag 2 november 2007

Telefoon-soap




Op de eerste foto zien jullie onze telefoonlijn. Deze loopt van het huis over de weg naar de 'moederlijn' en komt uiteindelijk via de paal op foto 2 uit in het kastje met versterkers op foto 3 ongeveer 250 meter van ons huis.
Omdat de lijn bovengronds loopt is deze nogal kwetsbaar. Op de blog van Jan kun je zien en lezen wat er gebeurde toen een vrachtauto de lijn doormidden reed.
De laatste maanden zitten we middenin een 'telefoonsoap'. Het begon al jaren geleden. Toen wij net onze telefoonlijn hadden bleek dat de lijn erg kraakte. Gelukkig werd dat probleem snel en vakkundig (?) verholpen. Vorig jaar klaagden onze Schotse buren over een slechte (krakende) telefoonlijn. Omdat hun Frans niet toereikend is voor een telefoontje naar France Télécom heb ik voor hen gebeld, maar helaas voor hen was er toen net een storm over de regio getrokken en kreeg hun probleem onvoldoende aandacht. Omdat ze kort daarop naar Engeland vertrokken om te overwinteren kwam het probleem pas weer boven water toen ze terugkwamen in het voorjaar 2007. Ditmaal lieten ze Eric, hun Franse buurman, bellen en er kwam een monteur. Er werd een stuk telefoonlijn vervangen en het probleem leek opgelost. Helaas, na een paar dagen begon de lijn weer te kraken. Omdat Eric voor zijn werk elders was werd ik weer opgetrommeld. Aan mijn vriendelijke doch dringende verzoek om het probleem nu eens grondig op te lossen werd gehoor gegeven. Twee dagen later stond er zowaar een hoogwerker voor de deur en een een serviceautootje. Na een ochtend hard werken was de telefoonlijn van onze Schotse vrienden vrijwel perfect. Dus iedereen blij.
Of toch niet? Even later kwam onze bejaarde Franse buurman, Roger, vragen of onze telefoon het nog wel deed, want hij wilde zijn zoon bellen, maar de telefoon was 'dood'. Oeps. Er ging bij ons een lichtje branden. Klaarblijkelijk zijn er voor de 4 huizen slechts 3 'goede' lijnen........... Natuurlijk boden we de buurman aan om vanaf onze telefoon te bellen, maar hij besloot naar zijn zoon, Jean, te rijden en die te laten bellen.
De goeie mensen hebben bijna 2 weken zonder telefoon gezeten............ Jean belde herhaaldelijk, maar kreeg te horen dat het telefoonnetwerk 'verrot' was en dat er geen middelen waren om het te herstellen. Intussen behielpen onze buren zich met de mobiel van Jean zodat ze, als ze onverwachts hulp nodig zouden hebben toch iemand zouden kunnen bereiken.
Uiteindelijk kwam er een monteur die weer wat prutste in het telefoonkastje van foto 3 en de buren hadden weer telefoon. Totdat wij dinsdagavond 30 oktober tot de ontdekking kwamen dat onze telefoon 'dood' was....... Gelukkig werkte onze ADSL verbinding nog wel enigszins, maar het storingsnummer van France Télécom kun je alleen bellen vanaf een 'vast' telefoonnummer.
Op naar de buren dus maar. Die begonnen natuurlijk al verschrikkelijk te lachen toen ik meldde dat ditmaal wij 'victime' waren. Eenmaal doorgedrongen tot de medewerker van de 'service après-vente' meldde ik het probleem en voegde daar liefjes aan toe dat het misschien een oplossing was om voor 4 huizen, 4 goede telefoonlijnen te maken........ De buren lagen in een deuk.
Op mijn vraag wanneer wij de monteur konden verwachten was het antwoord: "Begin volgende week". (1 november, Allerheiligen, is een feestdag in Frankrijk en vrijdag is een 'jour de pont' - een brugdag zodat ze een lang weekend hebben). Daarop zei ik vriendelijk dat ik daarover niet 'contente' was. Oeps. Dat zijn ze hier niet gewend. Maar het werd genoteerd. Misschien dat er dan toch vrijdag of zaterdag nog naar het probleem gekeken zou worden als er een monteur in de buurt zou zijn. De buren gaven me evenwel weinig kans.
Het is nu vrijdag.........en de monteur is net langs geweest. Heeft even in het befaamde kastje van foto 3 gerommeld en belde vervolgens. Toen ik de telefoon opnam zei hij: "Het lijkt opgelost hè". "Ja hoor", bevestigde ik, "het werkt weer". "Nou fijn, prettige dag verder"."U ook".
Hij heeft 2 minuten in het kastje gerommeld, dus volgens ons gewoon de 'slechte' lijn weer aan iemand anders gegeven. Wie van de drie?

3 opmerkingen:

  1. je woont werkelijk in het land waar ze alles met de franse slag doen.
    gr Gré

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Frankrijk en telefoon! De horrorverhalen komen dan boven. Wij hebben gelukkig alleen ervaring met een eenmalig bezoekje aan de telefoonshop in Sarlat. In een oude En France stond daar een prachtig stukje over. Verder een hele dag voor onze Engelse vrienden geprobeerd om France Telecom te bereiken, tenslotte onze zoon met kussen in zijn nek om de telefoon op te leggen geinstalleerd en na 50 min contact. gelukkig met het gewenste effect. Ben benieuwd hoelang jullie geluk mag duren. Wij hebben de strategie, niets veranderen zolang het goed is, wellicht iets duurder, maar in die sores hebben we geen zin.
    Succes
    Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha die Greetje en Suzanne,

    Ach tot op heden heb ik de mensen van France Télécom altijd prima kunnen bereiken. En ze zijn heel bereidwillig. We vermoeden dat de plaatselijke monteur gewoon een beetje loopt te klooien. (We hoefden niet eens een bonnetje te tekenen afgelopen vrijdag, dus dat zegt veel, n'est ce pas?!Waarschijnlijk hebben de Schotten nu die slechte lijn weer en die zijn weer voor een half jaar weg, dus voorlopig kunnen we er weer tegen!

    BeantwoordenVerwijderen