zondag 26 juni 2011

'Tsjuutenie'

Gesprekken met Fransen gaan al snel over eten. In de lente over 'pissenlit', de jonge bladeren van de paardenbloem die als salade worden gegeten. In de zomer over tomaten en courgettes. In de herfst over kastanjes rapen en paddestoelen zoeken in het bos. 's Winters wordt er nagedacht en geconverseerd over het kerstdiner en de kwaliteit van 'les huîtres' die met oud- en nieuw worden geconsumeerd. Ook in de plaatselijke kapsalon gaat het gesprek al snel over voedsel. De vorige eigenaresse van de kapsalon vertelde op een gegeven moment dat haar Engelse kapster haar 'tsjuutenie' had laten proeven en dat was haar goed bevallen, dus was ze nu zelf 'tsjuutenie-recepten' aan het uitproberen. Het duurde even voor het muntje viel en we begrepen dat ze het over 'chutney' had......!
Sindsdien hebben wij het ook steeds over 'tsjuutenie'. Gisteren heb ik kruisbessenchutney gemaakt. Vorig jaar heb ik de kruisbessen verwerkt in jam en dat was goed bevallen, alleen de jamvoorraad is nog behoorlijk groot en er komt ook nog een grote hoeveelheid aalbessen aan. Dus heb ik dit jaar gekozen voor chutney. Geweckt dus lang houdbaar! Alleen of het lekker is dat weten we pas over een maand of drie, want voor chutney geldt dat de smaken enige tijd in moeten trekken..........

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk, al die bessen. Mijn vingers doen zeer van het kruisbessen plukken en schoonmaken maar nu hebben we dan ook een aardige voorraad jam. En gisteren een kruisbessenvlaai gemaakt uit de Marie Claire Idee (een aanrader)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt ook lekker Dorothé. Ben alleen bang dat mijn man dat niets vindt. En aangezien de nieuwe weegschaal zéér onaardig is......

    Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen