woensdag 11 juni 2008

De eerste oogst

Nadat we waren thuisgekomen afgelopen zaterdag hebben de volgende dag eerst een rondje gemaakt over "ons erf" en de moestuin geïnspecteerd.Tijdens onze vakantie waren er al wat aardbeien mooi gerijpt, dus die konden geplukt.Ook waren er inmiddels een aantal artisjokken groot genoeg om te oogsten.
De aardbeien hebben we overigens in een bak gezet die onder het raam hangt, zodat de vruchten niet zo snel gaan rotten. Ze komen op deze manier nauwelijks met vochtige aarde of bladeren in aanraking en dat betekent dat de meeste vruchten zonder rare plekken kunnen rijpen. Onze Schotse buren hebben ook aarbeien in de tuin en de buurvrouw merkte op dat ze dol is op aarbeien maar het zo jammer vindt dat ze maar zo kort vrucht dragen............ Uhhhhh.........klaarblijkelijk heeft ze niet van tevoren even op internet haar licht opgestoken zoals wij. Vorig jaar toen we de plantjes gingen aanschaffen hebben we eerst even gekeken welke rassen dóórdragend waren. We hebben toen gekozen voor de Ostara. Een prima smakende aarbei, die het goed doet in bakken en de hele zomer (van begin juni t/m eind september) vrucht draagt.
Van de artisjokken heeft Jan twee rassen gezaaid en uitgeplant langs de dijk. Vorig jaar hebben we er al een paar bloemen van kunnen oogsten, maar dit jaar komen er echt behoorlijk wat eetbare bloemen aan en gaan we eens kijken wel ras ons het beste bevalt. We zijn alletwee gek op artisjokken,dus die staan regelmatig als voorafje op het menu met een vinaigrette om de blaadjes in de dippen. Het allerlekkerste deel is echter de bodem. Een ware traktatie voor de liefhebber.......

2 opmerkingen:

  1. Hoi Annemarie
    De lekkernijen komen me elke week tegemoet. Leuk je verhalen.je hebt je plannen op dat gebied echt waar gemaakt. De aardbeien die we in de Doedogne kunnen kopen, vinden we meestal niet zo lekker, als de van de Sande-aardbeien uit haaren.Erik heeft jaren daar vakantiewerk gedaan en kwam elke dag met overheerlijke aardbeien thuis. Is Ostara Frans of Nederlands. Hebben jullie geen regenschade? In de Dordogne was het bar en boos! Geniet ze van de artisjokken.
    Groeten
    Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Géén idee of Ostara Frans is of NL, we hebben ze hier gekocht op de markt, maar op NL tuinsite's worden ze ook veel genoemd.....
    Hier op de markt verkopen ze altijd veel "Mara du bois" of zoiets, maar de prijzen zijn gewoon belachelijk hoog. Vanmorgen bij de Intermarché kostte een doosje aarbeien 3,30 (500 gram). Oeps, ik heb deze week bijna elke avond aarbeien gegeten, heb ik dus mooi een klein kapitaal weggewerkt...., de plantjes waren ook niet echt goedkoop, maar ach dat is in principe éénmalig.Jan is nu stekken aan het opkweken,omdat je de planten regelmatig moet verversen. Volgend jaar een tweede bak erbij onder het andere raam!
    De regenschade valt wel mee, maar Jan heeft wel de tomaten driftig bespoten tegen schimmel. Wèl hebben we behoorlijk wat vorstschade, in de zin dat we vrijwel geen grootfruit hebben dit jaar (appels, peren, perziken enzo). Door de late nachtvorst is helaas veel bloesem kapotgevroren.
    Maar verder hebben we het hier prima naar ons zin.
    De artisjokken smaakten prima, heb zojuist weer een tweede portie geplukt.....!

    Groetjes aan Guus,

    Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen