donderdag 5 september 2013

In de bonen



Afgelopen winter, toen de verbouwing van de keuken in volle gang was gebeurde het onvoorstelbare: Jan pakte de laatste pot zelf-ingemaakte bonen uit de berging! De oogst was vorig jaar niet optimaal geweest en dat was te merken! We waren dus weer aangewezen op kant-en klaar gekochte conserven en dat viel tegen. Onze eigen bonen zijn veel lekkerder......
Dit jaar werden er dus heel veel bonen gezaaid, want dit wilde Jan geen tweede keer laten gebeuren. De afgelopen dagen ging hij met enige regelmaat de tuin in om bonen te plukken.


Terwijl ik intussen de vaatwasser leegruimde en de keuken 'inmaak-klaar' maakte vulde de emmer zich gestaag. Eergisteren kreeg ik de opdracht om 21 weckpotten in de vaatwasser te zetten:


Na het blancheren van de bonen gaan ze in de potjes met opgekookt zout water. Daarna gaan ze een paar uur in de weckketel en kan Jan onder de boom een boek gaan lezen....... Nadat de potten zijn afgekoeld was ik ze nog even af vóór de etiketten er opgeplakt kunnen worden. Ze zien er dan zó uit: Inmiddels heeft Jan 61 potten geweckt. Vandaag komen er nog een aantal bij........



4 opmerkingen:

  1. Ik vind het altijd zo´n mooi plaatje die potten van jullie gevuld met al dat lekkers. Veel werk maar het loont. En inderdaad van eigen land, dat proef je.
    Wij hadden altijd lekkere worteltjes, wel een beetje krom maar heerlijk geurend en smakend. Nu ik bosworteltjes koop vind ik er geen smaak aan zitten. gr.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Worteltjes doen het hier niet goed helaas. Gewone kleine worteltjes eten we dus nooit. 's Winters kopen we wel veel wortelen (lekker goedkoop!) voor de hutspot en een lekker wortelsoepje voor tussen de middag.....;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi zo, was ik niet de enigste…in de bonen (!! ..) vandaag. Alleen zijn de gevolgen bij jullie niet alleen te (over) zien, maar het ziet er nog leuk ouderwets en smakelijk uit. Een lekkernij met een snufje nostalgie! Hoe heet het spreekwoord al weer: ¨Wie een ambacht heeft geleerd, verdient de kost¨...of zoiets. Hier hebben wij wel mooi weer het hele jaar door, maar het enige dat het hier een beetje doet zijn de cactussen, en die zijn moeilijk te wecken! Eet smakelijk! gr.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lastig eten hè die stekels.... Ja zo zie je maar, mooi weer heeft ook zijn nadelen als je van tuinieren houdt....;-)

    BeantwoordenVerwijderen