donderdag 9 augustus 2012

Koffie mèt: Courgette-hazelnoot-nougatine taart


Er wordt nog steeds van alles gebakken aux Lilas, maar vaak zijn het oude vertrouwde recepten. Met de enorme courgette oogst begon ook weer het zoeken naar nieuwe recepten. De courgettecake van vorig jaar is inmiddels alweer in een nieuwe variant gebakken (met amandelen), maar al surfend kwam ik ook een Courgettetaart tegen met hazelnoten. Nu was onze hazelnoot oogst niet overweldigend afgelopen herfst dus had ik er niet genoeg om het originele recept te maken. In de kast stond echter nog wel een restje nougatine. Het werd een overheerlijke taart. Deze gaan we beslist vaker maken!

Ingrediënten:

1 courgette van ca. 450 gram
200 gram zachte boter
250 gram bruine basterdsuiker
 90  gram (blanke) hazelnoten (ik kreeg de vliesjes er niet af, maar daar proef je eigenlijk niets van)
 60 gram nougatine
   1 tl speculaaskruiden
   3 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
poedersuiker voor de garnering

Een bakvorm van ca. 20 cm doorsnee. Ingevet (of bekleed met bakpapier).

Verwarm de oven voor op ca. 180 graden Celcius

Schil de courgette, snij in de lengte doormidden, verwijder de pitten en rasp het vruchtvlees. Rooster de hazelnoten en maal ze fijn. Klop de boter, suiker en de speculaaskruiden tot een romige massa. Klop de eieren er een voor een door. Roer met een houten lepel de courgette, de hazelnoten en de nougatine door het botermengsel. Spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor en schep het beslag in de bakvorm. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. Steek een saté stokje of breinaald in de taart om te controleren of deze gaar is (moet er droog uitkomen). Laat de taart afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker. Bon appétit!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten