zaterdag 30 augustus 2014

Koffie mèt: Appelcake


Opeens waren de eerste appels rijp! Dat gaf de gelegenheid om een overheerlijke appelcake te bakken. Het recept komt uit een oude Libelle. De basis is het recept voor een fijne cake:
200 gram boter of margarine, snufje zout, 200 gram witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 4 eieren, 200 gram boter, 1/2 eetlepel zachte boter om de vorm mee in te vetten.
Voor de vulling: 3 stevige zoetzure appels, 1 eetlepel citroensap
Voor de toplaag: 4 eetlepels kristalsuiker, 2 theelepels kaneel, 4 eetlepels abrikozenjam (die had ik niet, ik heb mirabellen jam gebruikt).
Springvorm van ca. 24 cm (de mijne is 26)

Oven voorverwarmen op 160 graden. 
* Bodem van springvorm bekleden met bakpapier, randen invetten met boter.
* Appels schillen en elk in 8 partjes snijden (klokhuizen verwijderen). 
* Appelpartjes besprenkelen met citroensap.
* 4 eetlepels suiker en kaneel door elkaar roeren
* Bloem zeven

In kom doen:
Boter, zout, basterdsuiker en vanillesuiker. Met handmixer in ca. 10 minuten romig kloppen. Eén voor één de eieren toevoegen, volgend ei pas toevoegen als het vorige ei is opgenomen. Bloem in gedeelten door boter-suikermengsel mengen met een houten spatel. Beslag in vorm scheppen en gladstrijken. Appelpartjes erop leggen met de bolle kant naar boven. Suiker-kaneelmengsel erover verdelen.
In het midden van de oven in ca. 1 1/2 uur goudbruin en gaar bakken.

Cake uit de oven halen en bestrijken met abrikozenjam. Springvorm verwijderen en de cake op een taartrooster af laten koelen.

Ik heb de helft van de taart in punten ingevroren omdat het anders wat veel was voor ons beiden. Op de dag dat je ze wilt eten de punten uit de vriezer halen en laten ontdooien. Ik zet ze na het ontbijt gewoon op een bordje op het aanrecht met een vliegennet erover. Als we dan terugkomen van onze ochtendwandeling zijn ze precies goed. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. De appel-strudel van Aldi mag dan, bij beter weten in, acceptabel zijn, die cake van jou lijkt mij toch van een heel ander niveau. Maar ja, 11 uur rijden voor een stukje appeltaart!!.. Er zijn hier in het achterland hele leuke kleine historische musea. Zal jij best wel leuk vinden om te bezichtigen. Als je dan toch in de buurt bent, breng dan een stukje appeltaart mee!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen