zondag 19 september 2010

Pannetje van 'Ets'

Jam maken deed ik tot voor kort altijd in mijn hapjespan. Met de nog niet al te grote fruitoogsten ging dat prima. Alleen..... de tomatenoogst is dit jaar zo groot, dat de hapjespan gewoonweg te klein was. Er ging maximaal 1 1/2 kilo fruit in + 1 1/2 kilo suiker oftewel 3 à 4 potjes jam. Omdat de tomaten nu met 4 à 5 kilo per dag worden binnengedragen en ook de mispelstruik helemaal volhangt zodat we daar straks ook meer als 1 1/2 kilo vanaf zullen plukken werd het tijd om eens naar een 'echte' koperen jampan uit te kijken.
Ik had ze bij 'Ets' gezien voor een redelijke prijs. Nee, 'Ets' is niet de naam van een grote winkelketen, het is onze plaatselijke 'Winkel van Sinkel'. 'Ets' is de afkorting voor Etablisseblement en wordt gevolgd door de naam van de winkel. Je begrijpt dat het Frankrijk dus wemelt van de 'Etsen'. Onze 'Ets' heet dus officieel Etablissement Robert. Het is een zaak waar ze quincaillerie (ijzerwaren), tuingereedschap, zaaigoed, tractoronderdelen, kachels, witgoed en huishoudelijke artikelen verkopen. Niet altijd even goedkoop, maar wat ze verkopen is meestal wel van goede kwaliteit.
In deze pan past in totaal ongeveer 9 liter, dus 4 (1/2) kilo fruit + 4 (1/2) liter suiker. Dat zijn dus ca. 10 potjes jam. Zo schiet het tenminste een beetje op met die tomaten. Inmiddels is de eerste lading tomatenketchup en -jam in de nieuwe pan gemaakt. Mooi glimmen doet hij inmiddels niet meer, maar dat hoort erbij. Maar op de foto kunnen we nog zien hoe mooi  hij was...............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten