maandag 27 oktober 2008

Het zwemt in het meer en is ........ bruin


Ons meer wordt niet alleen bevolkt door kikkers, vissen en waterhoentjes, het is ook het domein van een familie beverratten, 'ragondins', echte waterratten...........! Regelmatig zien we opeens zo'n harige bruine 'bobbel' boven het water uitsteken. Hoewel ze ons geen kwaad doen zijn ze wel erg schadelijk. Ze graven holen in oevers waardoor de walkanten afbrokkelen en je soms opeens wegzakt. Ook zijn ze erg vraatzuchtig. Waterlelies en gewassen uit de moestuin zijn regelmatig het slachtoffer van deze knaagdieren. Ze zijn niet erg gevoelig voor gif dus rest er eigenlijk maar een oplossing: afschieten.
Regelmatig besluipt Jan hen dan ook met zijn luchtbuks. En zowaar, dit jaar waren twee jonge exemplaren het haasje! De familie heeft zich dus in ieder geval niet zwaar uitgebreid deze zomer. Daarnaast hebben we nu een alternatief plan in werking gezet. Door het waterpeil van het meer te verhogen hopen we dat hun holen onderlopen en de familie gaat verkassen. Een strenge winter schijnt overigens ook te helpen, want ze kunnen, ondanks hun dikke vacht niet erg goed tegen strenge vorst. Dus wie weet pakken ze binnenkort hun koffers nog wel om naar warmere oorden te verhuizen!



3 opmerkingen:

  1. hallo Annemarie,

    Ja, die ragondins toch ! Wij hebben er in het begin ook last van gehad, maar de laatste jaren hebben we ze niet meer gezien. Al komen ze af en toe toch in onze vijver gezien de paadjes die we zien vanaf het meertje van de buren naar onze vijver.
    Maar ik had ook al snel een - zware - luchtbuks (karabijn) gekocht en dat was afdoende. We hopen niettemin dat "jullie" beestjes niet naar ons komen als ze bij jullie hun koffers zouden pakken !

    Gerrit en Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk en ouderwets spannend geschreven, ik lees graag af en toe u blog. Wij wonen zelf sinds april dit jaar in de corrèze, ook Limousine. en herken sommige gebeurtenissen. Gr.inèz

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Gerrit en Jet: Ik zal ervoor zorgen dat ze niet julliekan top gaan!

    @ Inez, welkom! Jullie eerste winter hier staat dus voor de deur! Is ons tot op heden allemaal goed bevallen. Hoop jullie ook!

    BeantwoordenVerwijderen